Intro till Coride

Hej Corider!

Om du har hittat till den här sidan betyder det att du är intresserad av att använda Coride för att samåka. Välkommen!

Här beskriver vi lite om hur appen fungerar.

Registrering

Efter att ha laddat ner appen Coride från antingen AppStore eller Google Play behöver du registrera dig. Använd antingen mejladress och lösenord eller använd Apple, Google eller Facebook.

Profil

När du är registrerad, välj Meny och sedan Profil från menyn längst ner. Klicka på pennsymbolen för att redigera din profil. Lägg till förnamn och efternamn samt ditt telefonnummer. Lägg gärna till en profilbild!

Fältet Organisation används för att kunna koppla samåkande pendlare till sin arbetsgivare. Detta innebär att arbetsgivaren kan se hur mycket CO2 all anställda sparar tillsammans, så ange gärna din organisation. Klicka på Lägg till och välj din organisation ur listan. Finns den inte så lägg till den.

Menyer

Längst ner på skärmen finns bottenmenyn med fem olika symboler:

  • Resor – tar dig tillbaks till hem-skärmen där du kan se dina planerade och historiska resor
  • Sök – klicka här för att söka en ny resa eller för att lägga upp en eller flera nya resor
  • Besparingar – klicka här för att se hur mycket koldioxid och pengar du har sparat genom att samåka
  • Inkorg – klicka här för att komma till Corides meddelandecenter där du hittar dina Coride-påminnelser och konversationer med andra Coriders
  • Meny – klicka här för att öppna dina inställningar

Klicka på den blåa saldoikonen uppe till höger för att komma till din plånbok.

Genom att klicka to Coride-loggan uppe till vänster kommer du till Hem-skärmen.

Skapa resor

Gå till Resor och välj Förare längst upp. Börja med att välja varifrån du vill åka. Här kan du välja din nuvarande position eller att söka upp den adress du vill utgå från. På samma sätt, välj den adress du vill åka till, och välj sedan datum och tid.

Om du vill skapa på en returresa samtidigt fyller du i den tid du vill köra tillbaks samma väg i fältet Lägg till återresa.

Coride behöver veta vilket fordon du vill använda och hur många platser som finns lediga för denna resa. Om du inte har angett detta tidigare kommer appen att fråga om detta. Du ombeds också ange om du brukar ha husdjur i bilen och om det är tillåtet att röka i bilen. Första gången ett fordron anges kommer appen att hämta in uppgifter om fordonet.

Klicka Skapa. Nu visas dina detaljer om resan innan du publicerar den. Kontrollera så att platser, datum och tider stämmer innan du går vidare.

Här indikeras också det maxpris som resan kommer att kosta för den som åker med dig. Priset är direkt beroende av sträckan och Skatteverkets regler för milersättning. Om du har mer än en passagerare är ni fler som delar på kostnaden och priset per passagerare sjunker.

Direktbokning innebär att en passagerare kan boka in sig direkt på en resa. Om man klickar bort Direktbokning innebär det att passageraren ansöker om att få följa med och att du som förare måste godkänna passageraren innan bokningen görs.

Återkommande resor – förare

Hittills har du skapat en enkelresa eller möjligen en tur och returresa. Eftersom Coride riktar sig främst till pendlare kommer många Coriders att åka samma sträcka ofta. Därför har vi gjort det enkelt att både skapa och boka in sig på återkommande resor.

Innan du väljer att publicera din resa scrollar du ner till kalendervyn längst ner i fönstret. Det datum du redan har valt är markerat i kalendern med en blå cirkel. Pilarna i cirkeln indikerar om det är en enkelresa eller en tur och returresa. Om du vill upprepa resan på andra datum klickar du helt enkelt på dessa andra datum. Här kan du planera resor flera veckor framåt.

Om du vill blanda enkelresor och tur och returresor kan du använda Avancerat läge för att ändra bland de resor du sa publicera. Ett scenario skulle kunna vara att du ska lägga upp tur och returresor för två veckor framåt men vet att en dag måste du stanna längre på jobbet. Ändra då denna dagen till en enkelresa genom att klicka bort returresan genom att använda pilsymbolerna för att justera din resa. När du är klar, klicka Lägg upp. (Om det är första gången du publicerar en resa kommer du att behöva legitimera dig med BankId)

Söka efter resor

Gå till Resor och välj Passagerare längst upp. Börja med att välja varifrån du vill åka. Här kan du välja din nuvarande position eller att söka upp den adress du vill utgå från. På samma sätt, välj den adress du vill åka till, och välj sedan datum och tid.

När du sökt efter resor visas resultatfönstret. Förhoppningsvis har det dykt upp ett antal resor att välja mellan. Skulle inga passande resor finnas tillgängliga klickar du Skapa om du istället kan tänka dig att köra och publicera din egen resa.

Om det finns tillgängliga resor visas de som Sökresultat? Resor som avviker för mycket i önskad sträcka eller önskad avresetid visas inte, men var uppmärksam på resans detaljer innan du går vidare med bokningen.

Om du har sökt efter en tur och returresa kan resultatlistan visa tillgängliga resor som är just tur och returresor, men också sådana som går antingen fram eller tillbaks. Du kan fritt välja att åka med en eller flera förare, dvs dit med person A och hem med person B. Klicka i de resor du vill boka och klicka sedan på den blåa pilen för att gå vidare. Observera att du fortfarande inte bokat någon resa.

På nästa skärm visas detaljerna för din resa, inklusive tider, platser, maximalt pris och uppgifter om föraren och förarens bil. Maximalt pris innebär den ersättning som passageraren betalar till föraren för resan. Om man blir fler i bilen sjunker priset eftersom fler delar på kostnaderna.

Återkommande resor – passagerare

Pendlare gör ofta samma resa varje dag. På sidan för resedetaljer kan man därför se om resan man har valt är en del av en serie av återkommande resor. En serie är när föraren har lagt upp många likadana resor på flera datum. Om du vill boka in dig på flera av dessa resor i serien, klicka på Återkommande resor för att se tillgängliga datum i kalendervyn.

I kalendern kan du se dagen för resan du sökte efter markerad med en blå ring. Andra dagar som är tillgängliga att boka är markerade med grå pilar. Markera vilka ytterligare dagar du vill boka i kalendern och klicka på Boka resor.

Om du vill boka in dig på flera dagar, men vill justera någon dag då du inte kan åka med på antingen dit- eller hem resan, klicka på Avancerat läge och använd pilsymbolerna för att justera din resa.

OBS. Du behöver ha ett saldo i din plånbok som täcker maxpriset på din resa minst 24 timmar innan resan startar.

(Om det är första gången du bokar en resa kommer du att behöva legitimera dig med BankId)

Plånbok

Plånboken når du genom att klicka på den blåa saldoikonen uppe i högra hörnet på skärmen eller från Inställningar under Meny. Här listas dina transaktioner i kronologisk ordning. Röda minustransaktioner är resor där du varit passagerare och gröna plustransaktioner där du har varit förare. Klicka på en transaktion föra tt se fler detaljer och för att skicka ett kvitto till din mejladress, om du vill.

Längst upp i plånboken finns funktionerna Ta ut och Insättning. För att föra över pengar till din plånbok, klicka Insättning och följ Swish-processen. Om man kör mycket och bygger upp ett större saldo (max 3000 SEK), eller om man vill ta ut pengar av andra skäl, klicka på Ta ut. Tyvärr kan vi inte göra detta med automatik ännu så kontakta oss på info@coride.se om ni behöver ta ut från ert saldo.

Besparingar

På den här sidan visas hur mycket koldioxid (CO2) och hur mycket pengar du har sparat genom att samåka.

Notera att statistiken bygger på antagandet att en mil kostar 18:50 enligt Skatteverkets schablonkostnad och att en mil innebär ett koldioxid utsläpp på 120 gram per kilometer.

Grafen kan visas med tidsintervallet månad (de senaste 30 dagarna), de senaste 12 månaderna eller Max (sedan start).

Här finns också möljligheten att dela dina insatser för miljön med dina vänner på olika sätt.

Längre ner finns statistik för:

  • Hur många resor du har gjort som förare och hur många kilometer du har samåkt som förare
  • Hur många resor du har gjort som passagerare och hur många kilometer du har samåkt som passagerare
  • Du kan också se hur många olika Coriders du har delat bil med

Inkorg

I inkorgen finns två flikar; Notifikationer och Chatt.

Notifikationer är de meddelanden som du får från Coride. Det kan vara en bokningsförfrågan, en påminnelse om att köra, en påminnelse om att fylla på plånboken eller något annat.

Chatt är de konversationer du har haft med andra Coriders. Notera att det i dagsläget bara går att konversera mellan två användare från inkorgen medan det går att skicka meddelanden till alla andra i bilen på en specifik resa.

Säkerhet

Ranking – alla förare och passagerare rankar varandra vilket skapar ett självsanerande system. Välj hellre förare och passagerare med bra ranking.

BankID – alla användares identiteter verifieras men BankId innan de antingen publicerar sin första resa eller bokar sin första resa.

Registreringsnummer – alla fordon har kollats upp innan de kan användas och bilens detaljer anges.

Blocka användare – det finns en blockeringsfunktion om du inte vill åka med en specifik användare.

Kontakta eller rapportera – det finns en kontaktfunktion i appen för att anmäla fel eller brister

FAQ

Fler frågor och svar finns på vår FAQ-sida.

 

;