Intro till Coride

Hej Corider!

Om du har hittat till den här sidan betyder det att du är intresserad av att använda Coride för att samåka. Välkommen!

Här beskriver vi lite om hur appen fungerar.

Registrering

Efter att ha laddat ner appen Coride från antingen AppStore eller Google Play behöver du registrera dig. Använd antingen mejladress och lösenord eller använd Apple, Google eller Facebook. Om du väljer att skapa ett konto med mejladress får du en verifieringskod som du matar in i appen.

Profil

När du är registrerad, välj Meny och sedan Profil från menyn längst ner. Klicka på pennsymbolen för att redigera din profil. Lägg till förnamn och efternamn samt ditt telefonnummer. Lägg gärna till en profilbild och en kort text om dig själv.

Under Mina Fordon finns dina registrerade fordon. Klicka på Lägg till fordon för att lägga till fler fordon genom att ange ditt registreringsnummer och hur många platser du har lediga för andra samåkare. Här kan du också ange om det är tillåtet med rökning (ej rekommenderat) eller husdjur i bilen.

Fältet Organisation används för att kunna koppla samåkande pendlare till sin arbetsgivare. Detta innebär att arbetsgivaren kan se hur mycket CO2 all anställda sparar tillsammans, så ange gärna din organisation. Klicka på Lägg till och välj din organisation ur listan. Finns den inte så lägg till den.

Menyer

Längst ner på skärmen finns bottenmenyn med fem olika symboler:

  • Resor – tar dig tillbaks till hem-skärmen där du kan se dina planerade och historiska resor
  • Sök – klicka här för att söka en ny resa eller för att lägga upp en eller flera nya resor
  • Event – klicka här för att söka efter event att samåka till
  • Inkorg – klicka här för att komma till Corides meddelandecenter där du hittar dina Coride-påminnelser och konversationer med andra Coriders
  • Meny – klicka här för att komma till dina inställningar och andra funktioner

Generella tips

Genom att klicka to Coride-loggan uppe till vänster kommer du till Hem-skärmen.

Använd gärna Dela-funktionen som finns på flera sidor för att dela din resa, dina besparingar eller för att tipsa andra om samåkning med Coride.

Coride finns även tillgängligt i en webb-version som du kan nå via webbläsare: app.coride.se

Resor

Detta är din startsida där du kan se vilka resor som finns i systemet. Genom att välja Alla resor ser du alla inlagda resor. Sorteringsfunktionen uppe till höger gör att du kan välja att se resor närmast i tid eller närmast din position först.

Välj Mina resor för att se dina inplanerade resor, både som passagerare och som förare. Om det finns en blå bilsymbol på resan är du förare. Du kan också se hur många av dina platser i bilen sin har bokats. Klicka på Tidigare resor för att se din resehistorik.

Resedetaljer

Klicka på en resa för att öppna sidan med resans detaljer. Här finns mer information om resan och bokningsläget och möjligheten att dela resan med andra (se Dela-funktionen). Scrolla ner för att se en kalender som visar vilka dagar resan inträffar (om det inte bara är en gång).

Om du är förare finns det möjlighet att ändra en kommande resa, dvs att lägga till, ändra eller ta bort en eller flera resor samtidigt. Klicka på Ändra-knappen längst ner på sidan för att ändra.

Skapa resor

Gå till Sök och välj Förare längst upp på sidan. Börja med att välja varifrån du vill åka. Här kan du välja din nuvarande position eller att söka upp den adress du vill utgå från. På samma sätt, välj den adress du vill åka till, och välj sedan datum och tid.

Om du vill skapa på en returresa samtidigt fyller du i den tid du vill köra tillbaks samma väg i fältet Lägg till återresa.

Coride behöver veta vilket fordon du vill använda och hur många platser som finns lediga för denna resa. Om du inte har angett detta tidigare kommer appen att fråga om detta. Första gången ett fordron anges kommer appen att hämta in uppgifter om fordonet.

Klicka Skapa. Nu visas dina detaljer om resan innan du publicerar den. Kontrollera så att platser, datum och tider stämmer innan du går vidare.

Här indikeras också det maxpris som resan kommer att kosta för den som åker med dig. Priset är direkt beroende av sträckan och Skatteverkets regler för milersättning. Om du har mer än en passagerare är ni fler som delar på kostnaden och priset per passagerare sjunker.

Direktbokning innebär att en passagerare kan boka in sig direkt på en resa. Om man klickar bort Direktbokning innebär det att passageraren ansöker om att få följa med och att du som förare måste godkänna passageraren innan bokningen görs.

Återkommande resor – förare

Hittills har du skapat en enkelresa eller möjligen en tur och returresa. Eftersom Coride riktar sig främst till pendlare kommer många Coriders att åka samma sträcka ofta. Därför har vi gjort det enkelt att både skapa och boka in sig på återkommande resor.

Innan du väljer att publicera din resa scrollar du ner till kalendervyn längst ner i fönstret. Det datum du redan har valt är markerat i kalendern med en blå cirkel. Pilarna i cirkeln indikerar om det är en enkelresa eller en tur och returresa. Om du vill upprepa resan på andra datum klickar du helt enkelt på dessa andra datum. Här kan du planera resor flera veckor framåt.

Om du vill blanda enkelresor och tur och returresor kan du använda Avancerat läge för att ändra bland de resor du sa publicera. Ett scenario skulle kunna vara att du ska lägga upp tur och returresor för två veckor framåt men vet att en dag måste du stanna längre på jobbet. Ändra då denna dagen till en enkelresa genom att klicka bort returresan genom att använda pilsymbolerna för att justera din resa. När du är klar, klicka Lägg upp.

Söka efter resor

Gå till Sök och välj Passagerare längst upp. Börja med att välja varifrån du vill åka. Här kan du välja din nuvarande position eller att söka upp den adress du vill utgå från. På samma sätt, välj den adress du vill åka till, och välj sedan datum och tid.

När du sökt efter resor visas resultatfönstret. Förhoppningsvis har det dykt upp ett antal resor att välja mellan. Skulle inga passande resor finnas tillgängliga klickar du Skapa om du istället kan tänka dig att köra och publicera din egen resa.

OBS. Om du inte hittar några resultat betyder det inte att du söker på fel sätt. Systemet visar alla resor som innebär en besparing flera dagar framåt och bakåt från de datum du har angett. Visas inga resor finns det helt enkelt inga att visa!

Om det finns tillgängliga resor visas de som Sökresultat. Resor som avviker för mycket i önskad sträcka eller önskad avresetid visas inte, men var uppmärksam på resans detaljer innan du går vidare med bokningen.

Om du har sökt efter en tur och returresa kan resultatlistan visa tillgängliga resor som är just tur och returresor, men också sådana som går antingen fram eller tillbaks. Du kan fritt välja att åka med en eller flera förare, dvs dit med person A och hem med person B. Klicka i de resor du vill boka och klicka sedan på den blåa pilen för att gå vidare. Observera att du fortfarande inte bokat någon resa.

På nästa skärm visas detaljerna för din resa, inklusive tider, platser, maximalt pris och uppgifter om föraren och förarens bil. Maximalt pris innebär den ersättning som passageraren betalar till föraren för resan. Om man blir fler i bilen sjunker priset eftersom fler delar på kostnaderna.

Bevakningar

Om det är svårt att hitta resor som passar dig är det möjligt att lägga in bevakningar. Denna funktion hittar du under Meny/Bevakningar. Här anger du vilka tider, platser och dagar du är intresserad av att samåka med någon och när en sådan resa skapas blir du notifierad.

Återkommande resor – passagerare

Pendlare gör ofta samma resa varje dag. På sidan för resedetaljer kan man därför se om resan man har valt är en del av en serie av återkommande resor. En serie är när föraren har lagt upp många likadana resor på flera datum. Om du vill boka in dig på flera av dessa resor i serien, klicka på Återkommande resor för att se tillgängliga datum i kalendervyn.

I kalendern kan du se dagen för resan du sökte efter markerad med en blå ring. Andra dagar som är tillgängliga att boka är markerade med grå pilar. Markera vilka ytterligare dagar du vill boka i kalendern och klicka på Boka resor.

Om du vill boka in dig på flera dagar, men vill justera någon dag då du inte kan åka med på antingen dit- eller hem resan, klicka på Avancerat läge och använd pilsymbolerna för att justera din resa.

OBS. Du behöver ha ett saldo i din plånbok som täcker maxpriset på din resa minst 24 timmar innan resan startar.

(Om det är första gången du bokar en resa kommer du att behöva legitimera dig med BankId)

Delsträckor

En unik funktion hos Coride är att man kan boka in sig på delsträckor. Om en resa passerar din start- och stoppunkt kan du hitta den i dina sökresultat och du kan ansöka om att följa med på den del av resan.

När du hittat en resa, klicka på Gå till bokning för att se resans detaljer. Klicka sedan på Lägg till hållplats för att lägga till en plats för upphämtning och avhämtning. När du lagt dessa platser ändras resans föreslagna sträckning. När du är nöjd klickar du Föreslå rutt. En förfrågan går då till föraren som kan godkänna, avböja eller föreslå alternativa platser. På detta sätt kan förare och passagerare komma överens om en lämplig rutt.

OBS. Om du som passagerare föreslår en rutt som innebär en omväg för föraren och eventuella andra medpassagerare kommer du att stå för kostnaden för omvägen själv eftersom det inte ska drabba andra passagerare. Detta kommer att inkluderas i det pris du ser för resan.

Event

Gemensamt för event är att många människor vill ta sig till samma plats en viss dag, vilket passar bra för samåkning. Vi hoppas kunna hålla listan uppdaterad med konserter, festivaler och idrottsevent.

Klicka på Event för att se vilka event som finns tillgängliga att samåka till. Eventsidan listar dels alla kommande event i tidsordning och de organisatörer som har kommande event.

Klicka på det event som intresserar dig. På nästa sida listas de resor som redan planerats och om du vill följa med på någon av dem klickar du in dig på resan och bokar som vanligt. Om det inte finns någon resa som passar dig, skapa en ny och försök få med dig andra till eventet. När du skapar en ny resa kan du redigera de tider som har föreslagits för eventet.

Inkorg

I inkorgen finns två flikar; Notifikationer och Chatt.

Notifikationer är de meddelanden som du får från Coride. Det kan vara en bokningsförfrågan, en påminnelse om att köra, en påminnelse om att fylla på plånboken eller något annat.

Chatt är de konversationer du har haft med andra Coriders. Notera att det i dagsläget bara går att konversera mellan två användare från inkorgen medan det går att skicka meddelanden till alla andra i bilen på en specifik resa.

Meny

Från menyn når du de viktigaste inställningarna och en del andra funktioner:

Profil – här redigerar du din profil och hanterar dina fordon och organisation

Plånbok – här kan du se dina transaktioner och fylla på din plånbok

Besparingar – På den här sidan visas hur mycket koldioxid (CO2) och hur mycket pengar du har sparat genom att samåka. Notera att statistiken bygger på antagandet att en mil kostar 25 SEK enligt Skatteverkets schablonkostnad och att en mil innebär ett koldioxid utsläpp på 120 gram per kilometer. Grafen kan visas med tidsintervallet månad (de senaste 30 dagarna), de senaste 12 månaderna eller Max (sedan start).

Här finns också möljligheten att dela dina insatser för miljön med dina vänner på olika sätt.

Längre ner finns statistik för hur många resor du har gjort, hur många kilometer du har samåkt och hur många andra  Coriders du har delat bil med

Bevakningar – Här kan du hantera dina bevakningar. En bevakning är en sökning på en framtida resa. Skapa en ny bevakning genom att trycka på plusset. Ange sedan tider och platser som du är intresserad av att resa. Tiden anges som ett intervall dvs när kan du tidigast respektive senast starta din resa. Ange också vilka datum du är intresserad av att åka i kalendern. Skapa bevakningen. När en resa som matchar din bevakning skapas i systemet blir du notifierad och kan boka in dig.

Favoritplatser – Ange din hemadress och arbetsadress för att kunna hantera resor enklare.

Coriders – Coriders är de personer du har samåkt med tidigare. Klicka på en Corider för att se personens profil. Därifrån kan du sedan skicka meddelanden, blockera eller rapportera personen.

Bjud in – Använd gärna denna funktion för att bjuda in andra som kan tänkas vara intresserade av att använda Coride. Klicka på Dela knappen för att dela via din telefons delningsfunkioner eller välj en av de andra kanalerna.

Inställningar – Här ändrar meddelandeinställningar, dvs om du vill ha fler eller färre meddelanden från Coride via mejl eller via pushmeddelande i telefonen. Vi rekommenderar att börja med att ha alla meddelande på slagna till att börja med för att inte missa viktiga avbokningar eller tidsändringar. Här kan man också ändra språk (Engelska eller Svenska för tillfället) och valuta (bara SEK för tillfället).

Avtal & Integritet – här kan man ta del av våra användarvillkor och integritetsavtal samt ta bort sitt konto och all relaterad data enligt GDPR.

Frågor och svar – Här finns en lista med vanliga frågor och svar

Kontakta oss – Ett kontaktformulär som går direkt till oss. Det går också bra att mejla oss på info@coride.se.

Betygsätt oss – länkar till AppStore och Google Play. Betygsätt oss gärna!

Logga ut – loggar ut dig från ditt konto.

Plånbok

Plånboken når du genom att klicka på den blåa saldoikonen uppe i högra hörnet på skärmen eller från Inställningar under Meny. Här listas dina transaktioner i kronologisk ordning. Röda minustransaktioner är resor där du varit passagerare och gröna plustransaktioner där du har varit förare. Klicka på en transaktion föra tt se fler detaljer och för att skicka ett kvitto till din mejladress, om du vill.

Längst upp i plånboken finns funktionerna Ta ut och Insättning. För att föra över pengar till din plånbok, klicka Insättning och följ Swish-processen. Om man kör mycket och bygger upp ett större saldo (max 3000 SEK), eller om man vill ta ut pengar av andra skäl, klicka på Ta ut. Tyvärr kan vi inte göra detta med automatik ännu så kontakta oss på info@coride.se om ni behöver ta ut från ert saldo.

Säkerhet

Coride har en rad funktioner som gör det säkert att samåka med andra Coriders:

  • Ranking – alla förare och passagerare rankar varandra vilket skapar ett självsanerande system. Välj hellre förare och passagerare med bra ranking.
  • BankID – alla användares identiteter verifieras men BankId innan de antingen publicerar sin första resa eller bokar sin första resa.
  • Registreringsnummer – alla fordon har kollats upp innan de kan användas och bilens detaljer anges.
  • Blocka användare – det finns en blockeringsfunktion om du inte vill åka med en specifik användare.
  • Kontakta eller rapportera – det finns en kontaktfunktion i appen för att anmäla fel eller brister
;